God søvn betyder god helse

Dårlig søvn kan få alvorlige konsekvenser for vores psykiske og fysiske helse. Der findes nogen enkle tips og råd hvis du ønsker at sove bedre, hvad enten det er alene eller sammen med din partner.

Du har måske arbejdet døgnet rundt når du havde en skoleopgave som skulle afleveres eller et projekt på jobbet som bare måtte blive færdigt? I følge forskning.no er mangel på søvn koblet til både overvægt og forøget risiko for at få diabetes. Forskere i Uppsala i Sverige fandt til og med ud af at kroppen begynder at lagre fedt allerede efter én søvnløs nat.

Det er dermed afgørende for vores fysiske helse at vi får os en god nats søvn, hver nat. For at sørge for bedre søvn, bør du gøre natten så komfortabel og behagelig som muligt. Et vigtigt led i dette er at have blødt og behageligt undertøj, så du ikke vrider og vender dig i sengen om natten. Bambusundertøjet fra Northborn er noget af det mest komfortable du kan have på. Du føler knapt nok at du har det på, og det er lavet af miljøvenligt stof.

 

Påvirker vores mentale helse

Men søvn påvirker også vores mentale helse. Mange kan nok genkende at mørke tanker og bekymringer sniger sig op til overfladen om aftenen. Så tænker vi over dagen som er gået og kan hænge os i unødvendige detaljer. En god nats søvn kan fjerne sådanne bekymringer.

Ifølge forskere fra Sverige viser det sig at man i REM-søvn genoplever følelsesladede minder, men dette er en form for afdramatisering af det man oplevede i vågen tilstand. Når man står op morgenen efter, er bekymringerne fra aftenen før ofte forsvundet. Forskerne kalder dette for kroppens måde til at holde os i psykisk balance.

 

Kosttilskud og gode vaner

Som vi har påpeget er søvn dermed vigtig for både vores psykiske og fysiske helse. Alligevel er der mange som døjer med søvnproblemer. Men der findes heldigvis forskellige ting man kan gøre for at sove bedre.

Et godt eksempel er at bruge vitamin- og kosttilskud. Du kan for eksempel teste vitamintilskuddet SOMN®. Dette produkt indeholder naturlige og velafprøvede ingredienser som pomerans, lavendel, humle og lind. Disse naturlige ingredienser hjælper dig med at falde til ro og kan hjælpe dig med at få en dyb og sund søvn.

Helsenorge har også flere gode råd til dig som døjer med dårlig søvn. De anbefaler blandt andet at man regelmæssigt motionerer, men at man afslutter træning tre timer før sengetid. De mener også at det ikke er en god ide at sove mere end 20 minutter midt på dagen. De har også en test på websiden hvor du kan undersøge om du har søvnbesvær. Dette kan være nyttigt hvis du er usikker på om du bør tage fat på dette eller ej.

 

Fordel ved at sove alene

I følge abcnyheter.no kan det for nogen mennesker være en fordel at sove alene. Artiklen peger på at omkring 30–40 % af canadiske par vælger at sove i hver sit rum – det kan tyde på at det heller ikke er helt ualmindeligt.

Forskning tyder nemlig på at det er let at lade sig forstyrre af partnerens bevægelser om natten, specielt hvis partneren sover uroligt. På trods af at de fleste kvinder rapporterer at de sover dårligere på grund af partneren, så svarer mange kvinder også at de føler sig utrygge når de sover alene.

Ifølge artiklen fra abcnyheter.no findes der en nem løsning: Invester i en større seng! Så vil du minimere risikoen for at forstyrres af partneren i løbet af natten, samtidig med at man kan sove sødt sammen med sin kære. Eventuelt kan man sove alene i perioder hvor det er travlt på jobbet og når man virkelig trænger til at være helt udhvilet om morgenen.

Sov godt!

Blødt og behageligtpå bloggen